річка Дністер

В умовах зміни клімату спостерігається збільшення тривалості та інтенсивності посушливих періодів. На жаль, 2022 рік не став винятком. Фактично період маловоддя триває з третьої декади травня. Протягом цього періоду Дністровське водосховище працює в режимі компенсуючих попусків, забезпечуючи необхідні мінімальні витрати води 100-130 м3/с.

При цьому Дністровське водосховище спрацьовано вже більше ніж на три метри. Загалом об’єм води у посушливий період, який вже надійшов на нижче розташовані ділянки річки, склав трохи більше 750 млн.м3. З урахуванням довгострокового прогнозу Гідрометцентру України, якщо спостерігатиметься аналогічна тенденція в літньо-осінній період, за тривалістю гідрологічної посухи ми можемо наблизитися до аномального 2015 року.

«Однак наразі ситуація контрольована, на сьогодні об’єму води у водосховищі достатньо для забезпечення водою населення та промисловості, і Дністровський комплексний гідровузол працюватиме згідно з Правилами експлуатації, дотримуючись необхідних вимог щодо мінімальних витрат води» - коментує ситуацію генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Нагадаємо, що 23 травня 2022 року затверджені оновлені Правила експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла, де для мінімізації впливу посух були уточнені параметри мінімальних витрат води з урахуванням забезпеченості стоку. Досвід управління водними ресурсами Дністровського водосховища в критично низькі за водністю роки на прикладі 2015 року та цьогоріччя підтверджує вірність застосованого підходу та затверджених мінімальних величин в межах 100-130 м3/с.

За інформацією документу "Стратегічні напрями адаптації до зміни клімату в басейні Дністра" до створення Дністровського водосховища водозабезпечення Молдови і Одеської області України не було гарантоване, і навіть не надто сильні посухи призводили до значних втрат урожаю. Сьогодні ці території значною мірою захищені від посух. А з урахуванням оновлених сценаріїв змін клімату в басейні Дністра роль гідровузла для забезпечення водою споживачів буде зростати ще більше.

* джерело