Розмір шрифту:

Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування - Історична довідка

Історична довідка

 

На початку ХХ століття в м.Могилеві (тоді ще не Подільському), який був невеликим повітовим містечком і відносився до Подільської губернії, медична допомога надавалась в очному піклувальному пункті сліпих. Завідуючим був лікар В’ячеслав Крайський. Пункт знаходився на другому поверсі його будинку.

В 1900 р., коли в повіті було організовано земство, на Лікарняній вулиці (50-річчя СРСР, зараз Ринкова) було відведено спеціальне приміщення в найманому домі під земську лікарню на 25 ліжок. В лікарні надавали амбулаторну і стаціонарну допомогу населенню всього Могилівського повіту. В лікарні працювала лікар Григор’єва Е.І. та три фельдшери.

4 листопада 1912 року на губернській лікарській нараді була заслухана доповідь лікаря Григор’євої Е.І., в якій проведено аналіз діяльності земської лікарні.

В 1910 році амбулаторію відвідало 18018 чоловік, в 1912 році – 15841 чол. За 5 років під наркозом проведено 1142 операції, із них на очах – 27, на голові та шиї – 85, черевних – 340, гінекологічних – 259.

Могилівська повітова управа у справах земського господарства подала прохання перед губернською управою про збільшення в Могилівській земській лікарні числа ліжок з 25 до 50.

Стало питання про необхідність будівництва власного, а не найманого, приміщення під лікарню.

Губернський комітет дав дозвіл і виділив 18 тис.крб. на перший рік будівництва.

Місто відвело під будівництво безкоштовно 2 десятини землі і видало допомогу на утримання 500крб. в рік.

11 травня 1912 року Могилівська повітова управа розглянула проект будівлі нової лікарні, будівництво якої розпочалося в районі залізничного вокзалу.

А лікарня на Лікарняній вулиці до 1913 року стала називатись єврейською міською лікарнею, головним лікарем якої був Рейф Г.Л.

Нова лікарня на 40 ліжок була побудована в Могилеві в 1914 році. В ній, крім терапевтичного і хірургічного відділень, був заразний барак (інфекційне відділення), окрема палата для венеричних хворих, пологова палата. Саме ця лікарня стала попередником сучасної центральної районної лікарні і заклала розвиток здоровоохорони міста та району. Головним лікарем був Добровольський І.Р. Лікарня активно функціонувала. Один раз в два місяці проводились медичні ради, де розглядалось широке коло питань: посилення заходів по боротьбі із заразними хворобами, навчання персоналу лікарні професіональній майстерності, вирішення проблем, пов’язаних із загальною бідністю, недостатнє постачання хворих продуктами харчування, паливом.

Наведемо копію протоколу засідання Могилівської Думи від 30.03.1916р. № 44 (матеріали обласного архіву).

 

«Рада Могилівської лікарні у відношенні, адресованому на ім’я міської Думи 12 березня 1916 року № 50 доводить до відома, що створилось складне становище лікарні у зв’язку з ростом дороговизни, ставить лікарню у досить критичний стан. Виходячи з цього і, рахуючись з тією великою користю, яку приносить лікарня (особливо бідним і незабезпеченим, число яких збільшується), Рада подає клопотання про видачу одночасно авансом в рахунок допомоги, яку надає місто лікарні – 5000 крб., так як інакше такий корисний заклад, як лікарня, на жаль, закриється.

Міська управа зі своєї сторони просить задовільнити таке і дозволити видати Могилівській лікарні із міських сум 5000 крб.».

 

До 1919 року в Могилеві відкривається тублікарня на 10 ліжок, противенеричний пункт на 10 ліжок, який в подальшому реорганізований в шкірновенерологічний диспансер. Головним лікарем призначено Печерського І.М., а тублікарні – Фінча Д.Р.

У 1921 році була відкрита центральна зубна амбулаторія. Зберігся в обласному архіві звіт про її діяльність за півроку: «Зубна амбулаторія обслуговує всіх громадян міста та округи, школярів, селян, членів профсоюза і місцевий гарнізон. Амбулаторія користується популярністю. Притягнені до роботи в порядку трудової повинності всі зубні лікарі міста – 14 чоловік, із них 4 штатних. Оснащена амбулаторія не погано, не погано у відношенні санітарії та гігієни, а що стосується рушників і простирадл – можна очікувати кращого: лікарям приходиться приносити їх із дому. Часто робота тормозиться через відсутність медінструментів».

Із 1925 року почався активний розвиток надання медичної допомоги населенню: число ліжок в райлікарні збільшилось до 75, працювало вже 5 лікарів. У цьому ж році самостійно почала вести прийом дитяча консультація, відкритий рентгенкабінет.

У 1928 році була відкрита міська поліклініка, головним лікарем якої призначений лікар Кауфман.

У 1936 році в нашому місті відкрилась двохрічна школа медсестер, яка розмістилась в одній із будівель школи № 8, а у 1937 році придбано у приватних осіб за 36000 крб. будівлю для даного навчального закладу (у даний час в ній розміщується шкірвендиспансер).

На сьогоднішній день медичний коледж знаходиться по вул..Сагайдачного, в будівлі колишньої застави, а потім міського комітету партії.

Перед початком Великої Вітчизняної війни медична допомога жителям міста та району надавалась районною лікарнею на 150 ліжок, міськполіклінікою і чотирма дільничними лікарнями на 10 ліжок: Вендичанській, Слободо-Шлишковецькій, Озаринецькій та Ярузькій.

20.03.1944р. наказом військового коменданта була відновлена діяльність районної лікарні після румуно-німецької окупації. Відновний період продовжувався декілька років.

 

Документ обласного архіву

 

Голові облради депутатів

 трудящихся тов.Бурченко

м.Вінниця 23.09.1946р.

 

У м.Могилеві-Подільському функціонує велика лікарня на 195 ліжок, обслуговує 6 сусідніх районів, міжрайонний тубдиспансер на 35 ліжок, дитячий кістково-туберкульозний санаторій на 20 ліжок, легеневий дитячий санаторій відкритої форми туберкульозу на 20 ліжок, міжрайонний венеричний диспансер із стаціонаром на 30 ліжок, дитячі ясла на 60 ліжок. Всього лікарняна мережа розгорнута на 375 ліжок.

За час окупації румунська влада спалила і зруйнувала всі корпуси рай- і венлікарні з прекрасним обладнанням.

З моменту звільнення нашого району від німецько-румунських варварів більшість медичних закладів відновлено силами медичних працівників. В основному всі корпуси райлікарні відновлені і функціонують.

Станом на 22.09.1946 р. закінчено відновлення половини колишнього інфекційного корпуса на 40 ліжок шляхом мобілізації внутрішніх сил лікарні.

У даний час медичні працівники горять бажанням ще краще працювати всіма силами створювати необхідні умови для най скорішого видужання хворих».

 

Голова виконкому міської ради

депутатів трудящих                                                               В.Ганюков

 

У кінці 1951 року відкрита Могилів-Подільська міська лікарня на 75 ліжок, у складі якої терапевтичне відділення на 25 ліжок, хірургічне відділення на 25 ліжок (із них 10 акушерсько-гінекологічних), дитяче відділення на 25 ліжок. Стаціонар і поліклініка міської лікарні були розміщені по вулиці Київській, на території теперішньої стоматполіклініки.

До 1952 року розширилась районна сітка здоровоохорони. У складі Вендичанській лікарні було розгорнуто 25 ліжок, у Слободо-Шлишковецькій, Озаринецькій, Ярузькій та Кукавській дільничних лікарнях – по 10 ліжок. В селах району функціонує 18 фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) і 5 фельдшерських пунктів (ФП).

В 1958 році до нашого району був приєднаний Яришівський район, де функціонувала Яришівська дільнична лікарня, яка була заснована ще у 1879 році.

В 1964 році Могилів-Подільській районній лікарні присвоєно ім’я М.І.Пирогова.

Відповідно до вимог часу в 1971 році почато будівництво нових корпусів ЦРЛ, яке проводилось за активної матеріальної допомоги колгоспів та промислових підприємств міста та району.

Наказом по Вінницькому обласному відділу охорони здоров’я № 244 від 1987р. з метою удосконалення структури управління і надання спеціалізованої допомоги міському і сільському населенню було проведено об’єднання служб охорони здоров’я міста Могилів-Подільського та Могилів-Подільського району, в результаті чого створений єдиний центр управління охороною здоров’я на чолі з ЦРЛ – Міське територіальне медичне об’єднання (МТМО).

У складі МТМО функціонувала ЦРЛ на 250 ліжок, ДМЛ – на 25 ліжок, стоматполіклініка.

У 2011 році відбулося розмежування первинної і вторинної медичної допомоги і створені районний та міський Центри первинної медико-санітарної допомоги. З метою оптимізації мережі закладів охорони здоров'я, справедливого розподілу ресурсів, інтенсивного та узгодженого надання комплексних лікувальних послуг було реорганізовано дільничні лікарні в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, реорганізована міська дитяча лікарня.

 

Окружна лікарня інтенсивного лікування з 2013 року функціонує як базова центральна лікарня госпітального округу, до складу якого входять місто Могилів-Подільський і 3 адміністративних райони: Могилів-Подільський, Мурованокуриловнецький, Чернівецький з населенням 111,6 тис. чол..

У складі ОЛІЛ функціонує консультативно-діагностична поліклініка, де ведуть амбулаторний прийом фахівці 27 спеціальностей, в т.ч. 10 дитячих. Щороку до лікарів консультативно-діагностичної поліклініки, відбувається близько 220тис. відвідувань, в т.ч. 58тис. дітьми віком 0-17 років. На базі консультативно-діагностичної поліклініки, як альтернатива стаціонарним ліжкам, функціонує денний стаціонар на 20 ліжок, на яких щороку лікується більше 1,5тис. хворих, серед яких 58,0% працездатних осіб. Це є досить ефективним стосовно використання ресурсів і надання медичної допомоги. 

Стаціонарна цілодобова медична допомога надається на 225 ліжок 14 профілів. Функціонують відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, анестезіології та інтенсивної терапії на 9 ліжок, перинатальний центр, хірургічне, терапевтичне, кардіологічне, неврологічне з інсультним блоком, дитяче, інфекційне відділення, клініко-діагностична лабораторія з бактеріологічним відділом, відділення променевої діагностики, служба ендоскопічної, функціональної і ультразвукової діагностики, фізіотерапевтичне відділення з кабінетом лікувальної фізкультури і лікувального масажу.

Могилів-Подільська ОЛІЛ має потужну матеріально-технічну базу. За останні роки проведені реконструкція по замінні віконних блоків на металопластикові енергозберігаючі головного корпусу, капітальні і поточні ремонти хірургічного відділення, отоларингологічного та травматологічного стаціонарів, перинатального центру, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, консультативно-діагностичної поліклініки, патологоанатомічного відділення, клініко-діагностичної лабораторії, покрівлі інфекційного відділення та господарчого блоку.

Лікарня обладнана сучасним медичним обладнанням: апаратами ШВЛ, моніторами пацієнта для відділення АІТ, лапараскопічною стійкою, універсальним лазерним коагулятором, фетальними моніторами, пульсоксиметрами, системою холтерівського моніторування ЕКГ, апаратами УЗД, електрокардіографами, ендоскопічною апаратурою, цифровим флюорографом, рентгенологічною апаратурою, комплексом Тредекс для дистанційної передачі електрокардіограм обласний дистанційний діагностичний центр.

Могилів-Подільська ОЛІЛ у 2015 році атестована на вищу категорію, у 2014 році отримала Сертифікат системи управління якістю відповідно ДСТУ ISO 9001, сертифікована на відповідність статусу «Лікарня доброзичлива до дитини».

Щороку стаціонарну медичну допомогу отримують біля 10тис. осіб, проводиться близько 2200 амбулаторних оперативних втручань і більше 1800 операцій в цілодобовому стаціонарі.

В перинатальному центрі щороку приймаються близько 750 пологів, кожні треті пологи у жительок інших районів. Впроваджені сучасні перинатальні технології дозволили значно скоротити кількість ускладнених пологів, перинатальні втрати, більше 90% пологів є партнерськими. В перинатальному центрі виходжують  немовлят з крайнім ступенем незрілості (750г).

Кваліфіковані медичні кадри, наявність сучасної апаратури дозволяють застосовувати новітні технології: тромболізисну терапію при гострому інфаркті міокарда на догоспітальному та госпітальному етапах, малоінвазивні оперативні втручання в хірургії та гінекології, в т.ч. лазерне видалення вен, операції на шлунково-кишковому тракті, операції на ЛОР-органах у дітей під загальним знечуленням.

Є можливість проведення всіх видів ендоскопічного і ультразвукового дослідження, рентгенологічного обстеження, діагностування складних порушень серцевого ритму за допомогою цілодобового холтерівського моніторування ЕКГ.

На базі Могилів-Подільської ОЛІЛ планується відкриття рентгенопераційного блоку з ангіографом, створення сателітного відділення амбулаторного гемодіалізу Вінницької обласної лікарні ім..М.І. Пирогова на 6 діалізних місць.

Медицина Могилів-Подільщини по праву гордиться своїми славними представниками. У різні роки лікувальні заклади очолювали досвідчені організатори здоровоохорони: ЦРЛ – заслужений лікар України Богач Павло Іванович, Куба Іван Павлович, заслужений лікар України Миколюк Василь Васильович, Могилів-Подільську міську лікарню - заслужений лікар України – Маркевич Станіслав Степанович, Соболевський Станіслав Іванович, Вендичанську міську лікарню – Зварич Іван Дем’янович, Кукавську дільничну лікарню - Коцулим Володимир Андрійович, Ярузьку дільничну лікарню – Бортняк Іван Якович, Яришівську дільничну лікарню – Терлецький Антон Йосипович. В лікувальних закладах міста та району працювали визначні лікарі, які своїми знаннями, професіоналізмом, гуманністю і милосердям багато зробили для збереження та відновлення здоров’я жителів, серед них: завідуючий отоларингологічним відділенням ЦРЛ - Осінковський Костянтин Мінеславович, завідуючий офтальмологічним відділенням ЦРЛ- Нахманович Ісаак Маркович, професіоналізм якого високо цінив академік Філатов Володимир Петрович, завідуючий терапевтичним відділеням ЦРЛ – Дзюбов Семен Григорович, завідуючий хірургічним відділенням – кмн.Окружко Іван Федорович. Праведник світу фельдшер Озаринецької дільничної лікарні Стукаленко Костянтин Іванович, завідуючий урологічним відділенням ЦРЛ- Шейман Йосип Ісаакович, кмн. онколог ЦРЛ – Теплицький Йосип Ейлевич.