Могилів-Подільська філія Вінницького обласного центру зайнятості пропонує громадянам, які мають професійно-технічну, фахову передвищу або вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні та не проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, безкоштовно отримати ваучер на навчання. Він дає право здобути новий фах або підвищити існуючу кваліфікацію, обравши одну із 70 затверджених професій та спеціальностей. Гнучкі форми підготовки дозволяють навчатися без відриву від роботи.

Отримати ваучер на навчання можуть:

  • особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я до досягнення ними встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, до досягнення ними встановленого статтею 26Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку - за відсутності підходящої роботи;
  • особи, стосовно яких згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист осіб, встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • особи з інвалідністю - за відсутності підходящої роботи;
  • особи, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих її територіях під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій та у період здійснення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам - у разі наявності відповідних рекомендацій в індивідуальному реабілітаційному плані, незалежно від встановлення їм інвалідності.

Які кроки треба зробити та куди звертатися, щоб отримати ваучер

  1. Вибір центру зайнятості.

Вам необхідно звернутися до будь-якого структурного підрозділу Вінницького обласного центру зайнятості та повідомити про намір отримати ваучер на навчання.

  1. Вибір професії.

На цьому етапі ви маєте визначитися, на кого ви бажаєте вчитися. Потім вибрати необхідну професію або спеціальність з переліку професій, за яким може бути виданий ваучер.

  1. Подання пакету документів.

Напишіть заяву на отримання ваучера та надайте необхідний пакет документів до служби зайнятості.

  1. Ухвалення рішення центром зайнятості.

Фахівці служби зайнятості протягом восьми днів опрацьовують вашу заяву та приймають рішення щодо видачі ваучера.

  1. Отримання ваучера.

Протягом 5 робочих днів з дня надходження позитивного рішення вам необхідно звернутися в обраний вами структурний підрозділ центру зайнятості та отримати ваучер.

  1. Вибір навчального закладу.

Ви обираєте навчальний заклад, який має право здійснювати діяльність у сфері вищої освіти та професійно-технічної освіти із переліку навчальних закладів, для навчання в яких може бути виданий ваучер.

  1. Навчання.

Ви подаєте до обраного навчального закладу ваучер та пакет документів для вступу. Потім укладаєте з навчальним закладом договір та розпочинаєте навчання.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Могилів-Подільської філії Вінницького обласного центру зайнятості. Довідки за тел.: (04337) 6-54-31.