12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин

  • 36

Організація Об'єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров'я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров'я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Зображені руки, в долонях земля, з якої проростають рослиниУкраїна є країною, де землеробство є однією з основних галузей економіки, тому здоров'я рослин має велике значення для забезпечення продуктів харчування та забезпечення економічного розвитку країни. Здорові рослини забезпечують якість продукції та підвищують її конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Крім того, Україна є державою з багатим біорізноманіттям, де зустрічається велика кількість різноманітних рослин. Також, здоров'я рослин має важливе значення для забезпечення здорового середовища для людей та тварин. Здорові рослини забезпечують збереження ґрунту та підтримують екологічну рівновагу. Міжнародний день здоров'я рослин є нагадуванням про те, наскільки важливі рослини для життя людей, тварин і всієї планети в цілому. Рослини не тільки забезпечують живильні речовини для людей і тварин, але й є невід'ємною складовою здорового середовища, забезпечуючи зелені насадження, очищення повітря та води, та допомагаючи зберігати біологічну різноманітність. Однак, на жаль, здоров'я рослин під загрозою через різні причини, такі як шкідники, захворювання, неправильне використання пестицидів та забруднення навколишнього середовища. Це може призвести до значного зниження врожаю, погіршення якості продукції та підвищення цін на продукти харчування.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин: змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюють нові ніші для розвитку шкідників.

Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють нову появу все інших шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Та нерідко, після того, як вони адаптувалися, викоренити їх неможливо, а на боротьбу з ними йде багато засобів, коштів та часу.

Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль в захисті та здоров'ї нашого довкілля!

Аграрії та вчені всього світу постійно працюють над новими методами захисту сільськогосподарських рослин, щоб виключити небажаний вплив шкідливих факторів. Основними методами захисту є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні.

Альтернативою хімічного методу є біологічний захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, застосування якого з кожним днем стає все більше актуальним.

На відміну від пестицидів хімічного походження є біопрепарати безпечні для навколишнього середовища, людей, тварин та інших живих організмів. Треба сприяти адаптуванню рослинництва до зміни клімату. Це насамперед селекція та вирощування посухостійких і високопродуктивних сортів і гібридів сільськогосподарських культур; розширення посівних площ для видів з коротким вегетаційним періодом (отримувати два врожаї за сезон); відновлення ефективних систем зрошення; відновлення та створення нових полезахисних лісосмуг, дотримання сівозміни, зміщення термінів сівби ранніх зернових на більш ранні, а озимих на більш пізні строки, що забезпечить ефективніше використання вологи з ґрунту, відновити внесення органічних добрив та вирощування сидератів.

Застосування біологічного методу захисту рослин є актуальним і одним із важливих інструментів переходу до органічного та екологічного землеробства України. Сам біологічний метод захисту рослин ґрунтується на використанні живих організмів проти шкідників, збудників хвороб і бур'янів.

Аграрії багатьох країн світу давно усвідомили, спробували і відчули на практиці користь застосування органічного землеробства: воно скорочує витрати на виробництво екологічної продукції, сприяє збереженню навколишнього середовища, природного біорізноманіття, відтворює природну родючість ґрунтів.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що збереження здоров'я рослин - це важливе завдання не лише для сільського господарства, а й для збереження біорізноманіття та забезпечення здорового середовища для людей та тварин. Завдяки спільним зусиллям державних органів, фермерів та громадськості можна забезпечити здоров'я рослин та підвищити якість продукції.