Розмір шрифту:

Обгрунтування збільшення тарифу 2023

Могилів-Подільське міське комунальне підприємство «Теплоенергетик»
доводить до відома споживачів

 

Протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, для споживачів категорії «населення» будуть застосовуватись тарифи на теплову енергію на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року, згідно Закону України № 2479-IX «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» зі змінами (далі - Закон).

Законом передбачено, що збитки які будуть виникати у теплопостачальних підприємств від діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, надання послуг з постачання теплової енергії для категорії споживачів «населення» будуть відшкодовуватися з Державного бюджету України. Для відшкодування цих збитків підприємство повинно подати до органів місцевого самоврядування розрахунки економічно обґрунтованих тарифів.

На виконання Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018р. № 130, Могилів-Подільське міське комунальне підприємство «Теплоенергетик» зобов’язане повідомити споживачів про намір встановлення економічно обґрунтованих тарифів на теплову енергію.

На вимогу Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженим постановою КМУ від 01.06.2011р. № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» суб’єкти господарювання зобов’язані щорічно подавати уповноваженому органові відповідної територіальної громади, на території якої провадиться діяльність, заяву і розрахунки тарифів на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) на планований період з метою їх встановлення на рівні економічно обґрунтованих витрат.

Могилів-Подільським міським комунальним підприємством «Теплоенергетик» здійснено розрахунок планованих тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання. Основними чинниками розрахунку нових тарифів на теплову енергію є приведення розрахунків тарифів у відповідність до прийнятих законодавчих актів та наступні фактори:

  1. Тариф на електроенергію та розподіл електроенергії підвищено на 38 % з 4,86 грн. за кВт./год. до 6,71 грн. за кВт/год. без ПДВ, що і враховано в плановому розрахунку тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії.
  2. Зростання витрат на оплату праці з відрахуваннями на соціальні заходи у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.
  3. Зростання витрат на ремонт у зв’язку з підвищенням цін на матеріали та обладнання, зокрема зростання цін на паливо-мастильні засоби – 6 %, на трубну продукцію – 24 %, тощо.
  4. Зростання інших виробничих витрат у зв’язку з підвищенням цін на виробничі послуги, зокрема послуги з метрологічної повірки вузлів обліку природного газу та теплової енергії котелень – 34 %, послуги з експертного обстеження котлів – 43 %, гідравлічні випробування – 21 %, тощо.

В результаті проведених розрахунків в проєкті тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів на плановий період є наступним:

грн/Гкал з ПДВ

Категорії споживачів

Попередньо встановлені економічно обґрунтовані тарифи на теплову енергію, рішення виконкому від 12.10.2021 № 314

Тарифи, які застосовувались до споживачів протягом опалювального періоду 2022-2023 р.р.

Плановані економічно обґрунтовані тарифи на теплову енергію

Тарифи на теплову енергію, які планується застосовувати у період 2023-2024 р.р

Населення (гуртожитки)

2743,38

2743,38

3074,00

2743,38

Бюджетні установи та організації

4336,79

4336,79

4493,12

4493,12

Інші споживачі

5321,74

5321,74

4330,99

4330,99

Плановані економічно обґрунтовані тарифи на теплову енергію у порівнянні з попередньо встановленими економічно обґрунтованими тарифами (рішення виконавчого комітету Могилів-Подільської міської ради № 314 від 12.10.2021) – Зросли для населення на 12,05 % для бюджетних установ та організацій на 3,6 %. Зменшились для інших споживачів на – 18,62 %.

Зменшення тарифу для інших споживачів відбулося по такій причині. Постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812 (далі – Постанова) встановлено, що «З метою формування тарифів на теплову енергію виробником теплової енергії використовується ціна природного газу обсягу II на рівні 16 390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу». В діючих тарифах вартість природного газу була закладена на підставі цін встановлених в договорі на постачання природного газу, які на той час становили 26 948,69 грн. за 1000 куб. м. Однак, згідно Постанови та укладеного договору на постачання природного газу на опалювальний період 2023-2024 р.р., щомісячна вартість поставленого природного газу обсягу II буде визначатися до 25 числа місяця, що передує місяцю постачання природного газу за встановленою формулою в залежності від електронних біржових торгів на товарній біржі «Українська енергетична біржа». Тому, фактична вартість поставленого природного газу за обсягом II може значно перевищувати встановлену Постановою фіксовану ціну та закладену в розрахунок тарифу для категорії інші споживачі. Компенсація постачальнику різниці в тарифах буде вирішуватися з урахуванням чинного законодавства після закінчення опалювального періоду.

 

Зауваження та пропозиції подаються впродовж 7 календарних днів з дня публікації повідомлення про намір зміни тарифів, у письмовому вигляді за адресою: просп. Незалежності, 281, м. Могилів-Подільський, КП «Теплоенергетик»; у електронному вигляді на адресу електронної пошти: hеatnet@ukr.net (з зазначенням в темі листа «зауваження і пропозиції до тарифів»). Структури планованих тарифів наведені у Додатках 2-5:

 

Адміністрація КП «Теплоенергетик»