21 березня 2023 року на засіданні Координаційної ради з питань сім`ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми було обговорено порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Попри повномасштабну війну, розпочату росією на території України 24 лютого 2022 року, проблема домашнього насильства не стає менш важливою. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, лише загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в сім’ях. Домашнє насильство під час війни – це поширене явище, яке стає ще більш небезпечним, ніж у мирний час. Людям, які зазнали такого насильства зараз, складніше знайти вихід – вони часто обмежені у пересуванні, їм немає в кого попросити про допомогу, вони ще більше залежать від кривдників фізично й матеріально.

Сьогодні з боку внутрішньо переміщених осіб є багато запитів про погіршення стосунків у сім’ях. Однак, коли ми говоримо про домашнє насильство, ми повинні розуміти, що це не лише фізичне насильство, а й психологічне, економічне і т.д. Щодо “авторів” насильства, то зазвичай його вчиняють саме чоловіки. У зв’язку з війною багато чоловіків втратили роботу, змінили сферу діяльності, і це вплинуло й на стосунки в родинах. На засіданні Координаційної ради працівники правоохоронних органів зауважили, що повідомлень та заяв про вчинення домашнього насильства в період війни стало набагато більше. На жаль, сьогодні це наш другий невидимий фронт”. Так до відділу поліції станом на березень 2023 року було понад 40 повідомлень щодо домашнього насильства.

Якщо Ви потребуєте психологічної допомоги