Уже два місяці у Могилів-Подільській окружній лікарні інтенсивного лікування працює гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу. Фахову медико-психологічну допомогу жінкам, над якими вчинили насильство, тут надають анонімно, безкоштовно, цілодобово. А інклюзивні можливості кабінету дозволяють оглядати маломобільних пацієнток.

Скористатися послугами кабінету може будь-яка жінка, не залежно від її віку, реєстрації місця проживання та фізичних можливостей. Іншими словами, медичний персонал орієнтований на взаємодію як з місцевими жительками, так і з внутрішньо переміщеними, пацієнтками з інвалідністю та без неї.

Інклюзивне обладнання, оргтехніку та медичні засоби лікарні надав Міжнародний благодійний фонд «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. Загалом в Україні у межах цього проєкту вже відкрито 20 таких кабінетів. На Вінниччині – три: у Жмеринці, Хмільнику та Могилеві-Подільському.

«У кабінеті встановлено сучасне крісло-трансформер, яке адаптується до потреб кожної пацієнтки. Маємо також препарати для запобігання небажаній вагітності, профілактики ВІЛ/СНІДу та інших інфекцій статевої сфери, захисту жіночого репродуктивного здоров’я, — пояснює Олександр Онофрійчук, головний лікар Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування. — Закликаю жінок нашої громади звертатись сюди також у разі поганого самопочуття, кровотечі або інших ознак гострого стану. Ми забезпечені усім необхідним для невідкладної допомоги».

Команда, яка працює в кабінеті, пройшла спеціальні навчання, щоб правильно спілкуватися з постраждалими від гендернозумовленого насильства. З такими жінками працюватимуть не лише медики, але й психологи. А за потреби долучатимуть інші служби.

«Одна з моїх пацієнток регулярно потерпає від домашнього насильства, заподіяного її чоловіком. Вона часто налякана, приховує гематоми на тілі і соромиться про це говорити. Тепер я скерую жінку до кабінету безбар’єрного доступу, адже там їй допоможуть конфіденційно і комплексно», — ділиться випадком зі своєї практики сімейна лікарка Тетяна Лаврик.

Після відкриття кабінету у Могилів-Подільській територіальній громаді розпочалася широка інформаційна кампанія, щоб повідомити про нові можливості окружної лікарні якомога більшій кількості жінок, спонукати їх приходити на профілактичні огляди і не соромитись просити про допомогу за потреби.

«Зараз ми проводимо у районі уроки здоров’я та тематичні зустрічі з жінками, під час яких розповідаємо про захист репродуктивного здоров’я. Працюємо з органами місцевого самоврядування та допомагаємо організовувати круглі столи в лікарнях, щоб разом розуміти, як скеровувати жінок, над якими вчинили насильство, до інклюзивного кабінету, — коментує Ірина Ткачук, голова громадської організації «Оріана-Світ», партнера Українського Жіночого Фонду. — Ви можете побачити роздаткові матеріали у лікарнях, державних установах чи приватних закладах. Не соромтеся взяти їх собі, щоб мати напохваті важливі і корисні контакти!»

Гінекологічний кабінет у Могилеві-Подільському цілодобово працює за адресою: вул. Полтавська, 89/2. Знайти його нескладно, рухаючись за вказівниками на першому поверсі лікарні. Поділіться цими відомостями з подругами, колегами, знайомими, адже така інформація здатна врятувати здоров’я і життя.