Про це свідчать результати щоденного моніторингу, який здійснюється фахівцями ВСП Могилів-Подільський районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Так на сьогоднішній день ситуація щодо радіаційного гама-фону по Могилів-Подільській територіальній громаді стабільна. Середній рівень відповідає фоновим рівням для нашої місцевості, перевищень природного радіаційного фону немає. За період з 02.08.2022-01.09.2022 виконано 252 виміри радіаційного фону. Показник становить від 10 мР/год до 16 мР/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

Щоденно здійснюється дослідження проб питної води з водогонів та джерел децентралізованого водопостачання на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники.

За період від 02.08.2022-01.09.2022 досліджено 46 проб питної води:

- 33 проби питної води з водогонів територіальної громади. За результатами досліджень встановлено:

  • 30 (90,9%) проб відповідають вимогам визначеними Державними санітарними правилами і нормами «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру» затверджених Наказом МОЗ України №683 від 22.04.2022 по всіх досліджених показниках;
  • 3 (9,1 %) проб не відповідають вимогам вищевказаного нормативного документу за показниками – загальної жорсткості, вмісту нітратів та фтору.
  • 13 проб води питної з джерел децентралізованого водопостачання на санітарно – хімічні та бактеріологічні показники. За результатами досліджень встановлено:
  • 9 (69,2%) проби відповідають вимогам визначеними Державними санітарними правилами і нормами «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру» затверджених Наказом МОЗ України №683 від 22.04.2022 по всіх досліджених показниках;
  • 4 (30,8%) проби не відповідають вимогам вищевказаного нормативного документу за показниками –вмісту нітратів та загальної жорсткості.

Відхилення по вмісту нітратів та загальнійжорсткості засвідчують природний вміст даних речовин у водоносному горизонті, крім того нітрати є ознакою органічного забруднення - наднормативне використання азотовмісних органічних добрив, фекальне забруднення. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики, або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо.

Проводилися дослідженні атмосферного повітря на території Могилів-Подільської ОТГ - вул. Ринкова, 33 (район гімназії) та вул. В. Стуса, 56. Встановлено перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин, а саме фенолу, азоту діоксиду та пилу по вул. Ринковій, 33.

Шум:

  • еквівалентний рівень шуму в м. Могилів-Подільський по вул. Ринковій, 33 (район гімназії №2) перевищував нормативний показник на 14 децибел, максимальний рівень звукового тиску – на 3 децибел;

Щотижнево проводився забір річкової води р. Дністер та піску з пляжу на санітарно-хімічні, бактеріологічні та радіологічні показники. Якість води та піску на міському пляжі відповідають гігієнічним нормативам. У зв’язку із закінченням купального сезону вода з р. Дністер на території пляжу буде досліджуватись поквартально.