З 1 січня 2022 року закінчується перехідний період відповідно до пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «перехідні положення» Податкового кодексу України і застосування реєстратора розрахункових операцій (далі РРО) та/або програмного реєстратора розрахункових операцій (далі ПРРО) платникам єдиного податку 2-4 групи стане обов’язковим.

З початку 2022 року тільки підприємці — платники єдиного податку першої групи повністю звільнені від використання РРО/ПРРО. Це звільнення – безумовне, тобто незалежно від обсягу отриманого доходу та групи товарів, однак з дотриманням фізичною особою підприємцем умов перебування на першій групі відповідно до п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (із змінами та доповненнями).

Підприємці — платники єдиного податку груп 2 — 4 з початку 2022 року втрачають можливість звільнення від використання РРО. Від РРО/ПРРО з початку 2022 року фізичних осіб-підприємців не врятує навіть той факт, що їх дохід за 2021 рік не перевищив 1,32 млн грн і вони не торгують ризиковими товарами, тобто технічно-складськими побутовими виробами, ліками, медичними та ювелірними виробами, а також не надають медичні послуги.

Щоб із 01.01.2022 не використовувати РРО/ПРРО, фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку 2 — 4 мають не здійснювати розрахункові операції. Для цього необхідно, щоб покупець платив їм за товар шляхом:

  • переказу коштів із свого рахунку на рахунок продавця через установу банку без використання платіжних карток;
  • внесення коштів на рахунок продавця через касу банку;
  • внесення коштів на рахунок продавця через програмно-технічний комплекс самообслуговування, що належать банкам або небанківським фінустановам.

Оплата ж за товар готівкою чи через платіжний термінал карткою потрапляє під РРО/ПРРО.

За потреби можна переглянути відеоурок щодо реєстрації програмних РРО